torsdag 10 maj 2012

StarkSkör


Jag läser lite i boken "Drunkna inte i dina känslor" och jag har upptäckt att jag redan har hittat en livsstrategi genom mindfulness när det gäller känslor och kraften som känslorna har. Att tillåta olika sorters känslor få finnas inom mig och bara iaktta dem utan att döma gör att de tappar sin kraft på mig. Detta skriver även författarna till den här boken om. De skriver att känslor som får finnas snabbt går över. Så detta blev en stund av bekräftelse på att jag har hittet ett sätt att förhålla mig till livet som Starkskör. Denna bok pratar om att vara Starkskör istället för Högkänslig personlighet, men de menar samma sak. 

Det som menas med Starkskör är att vi är väldigt driftiga, effektiva, kreativa när vi är i en miljö där vi trivs men sedan kör vi slut på oss eller vi blir sköra av alla intryck vi måste behandla varje dag. Det knepiga i att vara en sådan här personlighetstyp är att vi har både "ta-in-och-var-vaksam-system" och en stark "ut-och-utforska-drift" och vi behöver hitta balansen mellan dessa. Jag hoppas få mer svar på detta vidare i boken. 

Att reflektera över vilka känslor som uppmuntrades som barn och vilka som ignorerades kan ge svar på vilka känslor som du har lätt att visa idag och vilka du har svårt att visa. Vilka personer som blir starksköra är dels genetiskt men också om man har haft en traumatisk uppväxt där det har varit mycket drama kring föräldrarna eller där barnet fått klä sig en vuxenroll för tidigt eller där barnet genomgått svår sorg som finslipat känslosystemet. Det finns alltså olika anledningar till om och varför man blivit Starkskör eller Högskänslig. 

Jag fortsätter läsa mellan mina sovstunder och hoppas ni har det bra och att ni inte glömmer Andas. 

6 kommentarer:

Fröken Hulda sa...

Även om mindfulness inte var något för mig (i alla fall inte i grupp) är jag glad för din skull att den gör sån nytta i ditt liv.

Byronesse sa...

Tack för att du delar med dig du fina. Jag bara måste köpa de där böckerna, för det du skriver känns så klockrent "Jag i ett nötskal"!
Glad att du ser din styrka och att du genom mindfullnes hittat ett bra förhållningssätt till känslor som överfaller med orimliga krafter emellanåt...

Kraaaam!

Anonym sa...

Tänk att jag kallade dig "stark och samtidigt skör" för ett tag sedan. För det kände jag tidigt trots att vi aldrig träffats.
Du är väldigt receptiv och emotionell och intellektuell och fantastiskt verbal. Löööv you,, precis som du är!
Kramis

MyStory sa...

Du läser böcker som jag med vill läsa. Ska ta ock skriva upp dem på min att-läsa-lista :-)
Kram

En Vacker Vardag ♥ sa...

Det känns som jag också måste läsa dom böckerna.Brukar ofta säga att jag drunknar i mina känslor och yogan/meditationen och tystnad är mitt sätt att överleva och få kraft.

Kram Lotta

Vida sa...

Jag tror så mycket på att hitta sina egna lösningar.. härligt att du hittat mindfullness och nu verkar hitta dina egna svar.

Kramar