måndag 14 maj 2012

Första-Hjälpen-Lista


Jag myser här inne hos mig och hör hur vinden blåser, jag har mediterat och varit helt med mig själv. Det skänker en sådan inre frid och lugn. Jag har också läst ut boken "Drunkna inte i dina känslor" Jag vill dela med mig några första hjälpen tips direkt utdragna ur boken.
Dom dagar det är helt svart och du vill krypa ihop i fosterställning, då kan någon av dessa punkter komma till användning.

Första hjälpen-tips!
"1. Späck dig inte. Det här är inget läge då det är bara att banta, tvinga sig till maratonlopp eller jobba hela natten. Du behöver få de mest grundläggande behoven tillgodosedda. Bara mat, på regelbundna tider, sömn och frisk luft.


2. Kaffebryggaren. Sätt på kaffe, har blivit ett internt skämt. när jag känner mig skör, splittrad, som om sladden till mitt eget jag glappar eller är helt utdragen - då sätter jag på kaffet. Praktiskt och lite tröstande.


3. Dammsugaren. Klarar jag inte att lösa problemen, formulera mig, skriva artiklar och göra analyser brukar jag städa istället. Jag mår kanske pest men när styrkan återvänder har jag som bonus rena golv. Och är det riktigt eländigt kan jag hinna med både duschen, diskbänken och kökskåpen också.


4. Gå ut och gå. Kroppen har en märklig direktkontakt med själen. En snabb promenad, ett gympapass eller att åtminstone hasa sig ut till brevlågan kan få igång systemet.


5. Soffan. Att bara temporärt ge upp är ibland det effektivaste. Lägg ner all normal verksamhet, lägg dig i soffan med en pläd över dig och se på tv, en film, lyssna på radio, lösa ett korsord eller läsa en bok. Bete dig som om du hade influensa utan minsta lilla näsdropp som legitimerar ditt viloläge. - - Låt kroppen och själen ligga i soffan, tillför lätt underhållning/distraktion/stimulans och den kloka naturen kickar igång läkningsarbetet.  


6 Tvångskontakt. Det låter förstås helt galet, men ibland är det rätt. När jag ligger där under min sten vill jag inte prata med någon, inte umgås, inte alls vara med andra. Ibland är det rätt att då bara vara ensam. Men ofta mår jag mycket bättra av att göra något litet, ofarligt tillsammans med andra. Inte det som är allför jobbigt eller svårt, inte tillsammans med de som inte fattar. Men en vardaglig fika med någon som bara låter mig vara. --- Vardagliga ord och samvaro som får mig att vara i nuet och för en stund vara där ovanför stenen. Tvångskontakt innebär inte att andra ska tvinga mig till kontakt utan att det faktiskt ibland är bra att tvinga mig själv till det.


7. Bara sitta och glo. Långa djupa andetag. Andas in genom näsan, ut genom munnen. Tänka den tanken, iiiin, uuuut.


8. Aktas! Behandlas varsamt! Behandla dig själv som den sköra person du faktiskt är just då. I det läget är det lätt att slå på sig själv. Nu är jag så där igen, varför kan jag inte vara som alla andra, varför känner jag mig så eländig när jag egentligen har det så bra? Men det du behöver är en mjuk filt, en varm kopp te och en vänligt accepterande klapp på armen. Just nu är det är jag. Det är OK. Och det går över.


9. Första-hjälpen-lådan. Vi har varsin "under-stenen-låda". I den ligger god choklad, en dvd och en bok. Plockas fram vid behov. 


obs! Gör din egen lista och gör den i förväg. när du är i det värsta tillståndet kommer du antagligen inte ihåg något alls av det här. " (utdrag ur boken, Drunkna inte i dina känslor, sid 128)


Jag kan bara le när jag ser den här listan, för jag inser att jag av helt eget bevåg faktiskt gör mycket av detta redan när det kommer mörka-djupt-ner-i-brunnen-dagar som jag kallar dem. Men det är skönt att läsa och få lite bekräftelse att jag är på rätt väg. Reflektionen blir att jag inte behöver tycka att det är något fel på mig och att det är helt okej att hitta sätt att orka med alla input. Jag behöver inte be om ursäkt för att jag en dag tar en soffdag, eller inte svarar i telefon, eller bara sätter på kaffet.. och unnar mig choklad. Nu vet jag varför...

Det jag ska komplettera första-hjälpen-listan med är:

10. Meditera till naturmusik.

11. Sök upp en vattenkälla om det är möjligt.

Ett annat bra tips som boken ger är:

" Sök mellanlägen. Brukar det vara allt eller inget? Hundra eller noll? Full fart eller totalt stelfrusenhett? Försök hitta andra lägen. Gör inget annat än det du måste de dagar då det är tungt.  Gå hem efter jobbet istället för att orka den där föreningen eller födelsedagsfesten eller... Kanske kan du till och med ta det lite lugnare på jobbet emellanåt? Har du möjlighet att styra dina arbetsuppgifter så utnyttja det. Gå inte ner på noll och sjukskriv dig, utan pyssla med mindre krävande uppgifter, flyg med autopiloten påslagen en dag eller två. StarkSköringar tror lätt att de ständigt måste vara på topp. Också när det skulle räcka med 75 %. Är det översvämning så är du lika sjuk som om du är förkyld. Då får du lägga dig i soffan och dra över dig en mjuk, skön filt."  (utdrag ur boken, Drunkna inte i dina känslor, sid 132)


Detta ska bli mitt ledord för att hitta balans på jobbet. Jag ska läsa och påminna mig om att jag inte behöver ge 100 % varje dag. Detta är ord som går rakt in i mig.

Från något viktigt till något helt annat. Jag har varit mycket piggare idag, så jag har röjt köket, till min sons stora glädje för han sa att han skulle göra det idag när han kom hem från skolan. Sonen och jag avslutade kvällen igår med en härlig maratontittning av Big Bang Theory, vilket är ett program som vi båda gillar och vi kan skratta gott till. Vi ska se några avsnitt i kväll också. Livsglädje. .....

Ta hand om Er och glöm inte att Andas

9 kommentarer:

Fröken Hulda sa...

Vilken underbar lista. Väl värd att spara.

På torsdag ska jag "tvångsumgås" med mina fina Quiz-vänner fast jag egentligen inte orkar. Det är final och jag vill vara med

En Vacker Vardag ♥ sa...

Jag väntar med spänning på boken.Och jag älskar din blogg, vacker och tänkvärd. Jag skickade ett mail till dig angående meditation.

Ha en fin kväll!!
Kram Lotta

Byronesse sa...

Tack för dina fina tips. De ska jag spara och ta fram de dagar det är mörkt runtom mig...

Kramar/Emma

Livskrafter sa...

Kloka tips att ta del av

Tyckte du om boken över lag annars?
Lite nyfien
Kram och ha det gott
Emma

Marie-Louise Nilsson sa...

Ja, Emma jag tyckte om boken över lag. Jag har beställt en bok till på temat och hoppas kanske få lite mer tips om hur man kan hitta balansen i tillvaron. Men denna bok förklarade mycket om varför vi reagerar som vi gör och det var skönt att läsa om. kram

jeanettish.blogspot.com sa...

kaffet hoppar jag. dricker bara i tidig morgonstund och efter maten numer.
men har du något tips för dessa eländiga kvällar? när jag går i sank och bara vill äta hela tiden.

Stina sa...

Det där lät ju väldans bra.:-) Kram

Marie-Louise Nilsson sa...

Jeanette, då är vi två. Vi verkar vara lika trötta och sugna på att stoppa något i munnen på kvällen. Hm, om jag har något tips.... det är nog att unna sig vila och kanske lyssna på lite härlig musik och andas och gå in i sig själv en stund. Att lyssna på Maria Helander eller någon annan i en mindfulness övning är att föredra i början för då följer man bara rösten. Sedan läsa en härlig bok, lite te.. sedan unnar jag mig alltid några knäcke till tet på kvällen. Sedan får det vara bra. Kram på dig Jeanette

Anonym sa...

Underbar lista!
Till "gå ut och gå"-punkten skulle jag vilja lägga till "eller cykla". För de dagar man bara vill gömma sig under närmsta buske, kan det vara svårt att få sig att gå. Då kan det underlätta att cykla, för då sitter man ju ner och rullar sittandes fram i sakta mak.
"Vattna blommor" är också ett alternativ till koka kaffe ;-)
Ann