onsdag 2 maj 2012

HSPJag har sökt lite mer information om högkänslig personlighet och jag har bland annat hittat en blogg, visserligen ganska nystartat men ändå väldigt intressant. Den kommer jag följa. Ni kommer dit här. Jag har gjort en sida här ovan som jag kommer samla sådant som jag tycker är intressant inom området. Att mindfulness är en tillgång när man är av denna HSP typ har jag redan förstått genom egen erfarenhet. Övning genom att vara mindful ger mig ett inre lugn som jag inte hittar någon annanstans än vid havet.

Jag har även funderat över många situationer som jag har ställts inför under mitt liv som jag nu kan få större förståelse för.

 • När jag var liten så upplevdes jag väldigt blyg. Jag var ung när jag vet att jag överanalyserade situationer som gjorde att jag blev hämmad. En gång skulle en pojke skjutsa mig på sin cykel, men hur jag än höll på och tänkte så kunde jag inte förmå mig att gå fram och sätta mig på pakethållaren. Jag funderade om jag skulle gå fram och sätta mig eller om jag skulle sätta mig efter att han hade börjat cykla och detta ältade jag så de fick vänta hur länge som helst på mig. Vem gör det?
 • Jag gick i trean när jag var ihop med min första kille, ni förstår  själva att det var på vänskaplig nivå. Men när han kom och talade om att han inte ville vara ihop med mig längre så blev jag så ledsen, trots min ålder, så jag grät. Vem gråter när man går i trean över att det tar slut med en pojke?
 • När jag var 6 år klippte min mamma håret av mig och satte på mig blommiga frottéshorts i orange och turkost. Jag tyckte jag var så ful och såg ut som en kille. Jag gömde mig för min bästa kompis och tyckte livet var orättvist. Vem bryr sig om sådant när man är 6 år?
 • Jag var överförtjust i att ligga under bordet när vi var borta och hälsade på och bara lyssna på när mina föräldrar pratade. Oftast somnade jag där. Väldigt trött.
 • Jag har alltid varit trött efter en händelserik dag och inte varit pigg på att fortsätta kvällen sedan. Jag har haft stort behov att få landa i tystnad och återhämta mig och smälta mina intryck.
 • Jag tyckte jämt det var konstigt att jag efter en dag på semestern ofta var nöjd med dagens aktiviteter och längtade ofta till min säng. Att fixa sig för att sedan gå ut på en pub eller något var ofta mig övermäktigt, till min makes förtret.
 • Min beteendevetare frågade mig varför jag inte orkade vara lärare när alla andra orkar. Då ställde jag frågan själv, ja varför? Idag kan jag förstå varför. Som lärare har man många bollar i luften hela tiden. Man har en plan för lektionen, den ska genomdrivas samtidigt som man ska snappa upp trådar och frågor från eleverna. Tysta störande moment och samtidigt skriva på tavlan om vad som sker just nu för  stunden. Dvs. det jag eller någon elev precis sagt. Jag upplevde att jag tappade ord och skrev fel på tavlan tidigt i min roll som lärare. Att nu förstå att jag höll på med detta samtidigt som jag som HSP tar in nyanser i flera lager om allt som händer runt mig. Klart att det blir för mycket.
 • Jag blev sviken av min man när vi varit gifta i ett antal år genom att han inte ställde upp för mig när jag blev osams med hans mamma. Jag tänker inte gå in på detaljer, men jag kunde aldrig förstå att han inte förstod hur sviken jag kände mig från hans sida och han kunde inte förstå att jag tog det så hårt. Idag förstår jag bättre.
 • Jag gick i femman då jag älskade opera, jag kunde sitta upp sent fast mina föräldrar gick och lade sig, bara för att titta klart på en opera som sändes på tv. Jag var som förtrollad. Samma gäller balett.
 • Jag har alltid känt att jag upplevt allt väldigt mycket att jag går genom händelse efter händelse. som jag sagt tidigare, genom alla mina sinnen.
 • Jag har lagt in en bild här ovan som visar en bild av hur jag kan uppleva en dag eller händelse.
Jag förstår bättre idag varför jag har upplevt livet som jag gjort och varför jag reagerar som jag gör, nu ska jag hitta ett sätt att leva i harmoni, balans och med stor kreativitet. 
 
Ta hand om Er och glöm inte att Andas


6 kommentarer:

Ord sa...

Åh, vilken fin blogg du har!
Hit återkommer jag gärna.

Jag antar att du redan läst den, men annars rekommenderar jag verkligen
"Drunkna inte i dina känslor" som handlar om sånna som oss:-D

Varm kram och på återseende ♥

Marie-Louise Nilsson sa...

Precis den som jag har beställt, väntar på den. kram

Anonym sa...

Kloka Du. Ta hand om dig min vän. Du kan säkert hjälpa många andra med din klokhet.

Kram

Anonym sa...

Hoppas att bitarna faller på plats. Jag måste också fördjupa mig i detta med högkänslig personlighet för jag känner så väl igen mig. Jag har lagt mycket av hur jag mår och varit till min barndom och ska nog se om det här också ligger till grund. Ha det så jättebra!! Kram

Anonym sa...

Men jag tycker det låter härligt med din känslighet! Många barn blir ju tidigt så nedtryckta att de stänger av sitt känsloliv. Var glad att det inte varit så för dig!
Ann

Marie-Louise Nilsson sa...

Det är jag Ann, jag ser detta som en positiv sak att få reda i detta och hitta förståelse.. jag ser det inte negativt på något sätt. En pusselbit som jag saknat och hittat. kram och tack för era kommentarer