Andningsankaret

"Att kunna andas medvetet närvarande är en stor tillgång.  Bara några minuter medveten andning per dag kan göra skillnad och bidra till vårt känslomässiga, mental och andliga välbefinnande. Medvetenhet om vår andning hjälper oss att uppnå
 - Lugn och koncentration
 - Harmoni mellan kropp och sinne
 - Stabilitet och lugn även i stressfyllda situationer
 - Glädje och tillfredsställelse
 - Kapacitet att rensa sinnet från tanketjatter
 - En djup och intim känsla för och samhörighet med allt levande
 en erfarenhet av inre frihet mitt i vad som än sker."(detta skriver Ola Schenström i Mindfulness i vardagen)

Jag har själv känt av dess positiva verkan, men det måste till övning för detta så jag behöver använda ankaret i min vardag regelbundet. 
Jag använder andningsankaret när jag vaknar, genom att ta tre djupa andetag och känna in hur luften landar i min mage för att sedan återvända ut genom näsan. Jag känner in hela vägen som luften passerar in och sedan ut. Fokuserar på detta. Jag använder också andningsankaret vid en kroppscanning (läs vidare under kroppscanning) för att komma till fokus för kroppscanningen. Även precis i början av min meditation använder jag andningsankaret också. Det går utmärkt att använda metoden när som helst på dagen när man känner behov av att stanna upp och samla sig.

Det går med fördel att använda andningsankaret när man har värk i kroppen. Genom att följa andningen genom näsan och ner i magen ett stund kan man fortsätta att tänka att man andas in genom näsan och sedan ut genom det onda. Efter en stund kan man tänka att man andas in genom det onda och ut genom det onda. Att upprepa detta ett antal minuter, kan ge en känsla av att värken släppt eller mildrats.

Här har Maria Helander på stresscoachen-sidan på fb skrivit om andningsankaret. En sida som är värd att gilla och följa, många bra tips. Andningsövning på Stresscoachen.

"En av de bästa sätten att känna sig närvarande i nuet är genom "Andningsankaret". Att observera sina andetag och med tanken följa luftens väg ned i lungorna tar dig till nuet, till ögonblicket du befinner dig i. Det är inte meningen att du skall påverka din andning, bara vara medveten om den. Känns dina ut- och inandningar. Hur känns det i magen, bröstkorgen, halsen? Känn hur luftströmmen känns i näsan eller munnen. Följ din andning utan att göra någonting. Flyttar sig din uppmärksamhet till omgivningen, så för bara lugnt tillbaka den till din andning igen. Prova."
Maria Helanders fotografi.

Vill länka till Lina Lanestrand som pratar om en andningsövning som ger energi som hon kallar energizer.

Här finns andningsövningar: 

Mindfulnessövning i självempati

Inga kommentarer: