fredag 16 mars 2012

TacksamhetJag vill dela med mig av Maria Helanders inlägg idag  om tacksamhet och passa på att skriva om vad jag känner tacksamhet för. 

Jag har funderart mycket på det där med Tanke och Känsla de sista dagarna. Är tacksamhet en tanke vi har om något eller är det en känsla vi känner för något? Inom mindfulness och kbt så jobbar man just med tanke och känsla och att identifiera dessa och med medvetenhet om vad som är tanken i något jag upplever och vad som är känslan i detsamma så har jag förmågan att påverka min situation och mående kring händelsen. 

Men jag tycker det är svårt att känna vad som är vad. Är det en tanke att jag säger att jag Duger eller är det en känsla jag känner att jag duger? Jag fick igång en lång diskussion om just detta inne på fb när jag lade ut mitt foto om att jag duger och jag skrev," känner ni att ni duger". Vissa menade på att du tänker att du  duger och andra menar att om du inte känner att du duger i hjärtat så spelar det ingen roll att du tänker det. Det bli ingen sanning för mig själv då. 

Ja, detta ledde till att jag började fundera över vad tacksamhet är, en tanke eller känsla, eller är det på samma sätt. Du kan tänka att du är tacksam men om du inte känner det i hjärtat så blir det ingen sanning för dig själv. hm...

Jag känner i alla fall stor tacksamhet mina barn, syster föräldrar, syskonbarn, vänner och  för att jag har en lägenhet som är hemtrevlig, mat i skåpet. Jag känner tacksamhet för att jag vaknar på morgonen att min sjukdom ger mig möjligheten att göra något bra av mitt liv i förlängningen. Jag är tacksam för att jag är skapt med en kreativitet som ger mig vila och glädje att fotografera och att måla. 

Vad känner ni tacksamhet över? Gör som Maria manar till, sprid er tacksamhet för den smittar. Påminn Er om er tacksamhet en stund varje dag, det ger er chans till ett större välmående. 

Ta hand om Er och glöm inte att Andas. 

7 kommentarer:

Fröken Hulda sa...

Du vet ju lite om vad tacksamhet innebär för mig. Som att se det stora i det lilla och acceptera att inget är för evigt för att slippa onödiga besvikelser. Jag tror inte det går att separera begreppet tacksamhet från vare sig känsla eller tanke. Det är ett kretslopp som hör ihop och till det måste läggas... handling. Tanke-Känsla-Handling!

PS. Orden som ska skrivas för att kommentaren ska publiceras är såååå svåra att tyda. Å ändå har jag jobbat på advokatkontor en gång tiden DS.

Marie-Louise Nilsson sa...

Okej, Fröken Hulda då ska jag undersöka detta. Tack för att du sa till. Kram på dig!

MyStory sa...

Jag menar nog att tacksamhet är en känsla men ändå säger jag ibland att jag tänker en tacksam tanke... Det är lite motsägelsefullt...

Håller med Fröken Hulda om att ordverifieringen är jättesvår att se. Jag har plockat bort det på min blogg. Risken för spam-kommentarer är nog inte så stor. Ha det gott!
Kram

Marie-Louise Nilsson sa...

Jag har försökt tagit bort verifieringen, men det går inte. :(

jeanettish.blogspot.com sa...

så glad och tacksam jag är att vi har hittat varandra!
du har en glöd och en energi som är smittsam.
jag önskar dig allt gott och hoppas innerligt att vi blir vänner for life ♥
kram från dalsland//

Lilla Kullan sa...

Jag känner tacksamhet över mycket. Att få vakna varje dag och veta att jag har en go familj, fåglarna i träden, över något fint någon har gjort för en, snälla och rara ord, årstider som vi kan njuta av... Ja, det finns mycket och jag tror att tacksamhet gör en människa lugnare, medveten om andra och deras behov, gladare och mera tillfreds.:-) Kram Stina

Vida sa...

Tacksamhet har förändrat mitt liv. Jag är tacksam över mitt liv, mina fantastiska vänner, att jag vaknade tidigt så jag hann städa (du ser, det blir nog gjort ändå), min katt som sover vid min sida, ett program av en amerikansk coach som pratar om kärlek och att hitta den rätte som jag lyssnar på just nu, jag är tacksam över den friska luften som doftar vår och liv på samma gång, jag är tacksam över att jag snart får fika i zetas trädgård, handla saker på ikea och att en vän kör mig hem med dem eftersom jag inte har bil för att sedan åka till henne och avsluta med oxfile och champagne för att fira framgångar. Jag är tacksam över att influensan inte kom trots att jag trodde det. Jag är tacksam över alla fina bloggar och inlägg.. osv.. jag kan skriva en memoar om tacksamhet men så har jag tränat upp den förmågan.

Tack för påminnelsen.

Kramar