torsdag 8 mars 2012

Andning

Idag vill jag skriva om vår andning. För mig är den väldigt avgörande för mitt välbefinnande. Vad jag en ska göra så är det hur jag andas som avgör hur jag kommer uppleva situationen eller händelsen. 

Ni som fött barn, vad skulle vi gjort utan vår andning? Håller ni med mig? Den smärtan som kommer av att vi ska få ut vårt kära barn från vår livmoder skulle väl ingen klara av om vi inte hade möjligheten att andas igenom smärtan. Jag hann inte få någon smärtlindring så jag fick klara mig med andning och lustgas och gjorde det bra. Detta tycker jag säger en hel del om hur stor påverkan andningen har i vårt liv. 

Många går runt och är stressade och ytandas utan att tänka på att det försämrar deras situation. Har ni provat hur mycket en "stanna-upp-och-andas-tre-djupa-lugna-andetag" gör med ert välbefinnande. Har ni inte provat, gör det! 


Om Frigörande Andning
- en friskvårdsmetod för kropp och själ


Med en enkel andningsteknik löser du upp spänningar. Du skapar dig ett inre rum av frid. Du blir också medveten om känslor och tankar som styr och hindrar dig från att leva helt och fullt. Med den insikten kan du ändra dina begränsande tankar om dig själv och få full tillgång till dina egna resurser. När din kropp inte längre behöver hålla tillbaka gamla känslor blir du mer avslappnad och öppen för nya möjligheter. Psykosomatiska besvär medvetandegörs och lindras eller försvinner.
(källa:  Frigörande Andning)Under mitt liv har jag stött på många olika situationer där andningen har varit av stor betydelse. Du kan inte flyta i vatten om du inte andas, då sjunker du som en sten. Du simmar, joggar, powerpromenera bättre om du andas rätt. Om du tränar styrke eller sit-ups så kan du göra hur många övningar som helst utan någon större effekt om du inte tänker på din anding och muskelgruppen du för tillfället tränar. Har jag rätt? Jag mötte en stört skön (och supersnygg sjukgymnast :)) som sa att allt du gör ska du egentligen göra med andning och mage. Du ska skotta snö med magen och din anding, gå upp för backen med andning och mage. Ni som sjunger vet att andning och magmusklerna är en del av er sång. Hur märks det att ni har blivit upphetsade? Jo, på andningen. När ni är lugna och i balans? Det märks på andningen. 

Jag är i grunden en blyg människa och när jag skulle göra mitt första föredrag på lärarhögskolan och var väldigt nervös. Vad hjälpte mig då? Jo, andningen. Jag fick rådet att ställa mig framför mina åhörare, ta några djupa andetag och känna in att mina fötter stod stadigt på golvet, innan jag börjar min föreläsning. Jag har fått rådet genom åren att tysta andningspausar hjälper mig som pedagog men också mina elever att hinna uppfatta och reflektera om vad jag pratar om. Andning! 

När vi blir skrämda och rädda så påverkas vår andning direkt. Genom att vara medveten om detta och fokusera på att ändra andningen kan vi även påverka vår rädsla och skräck. Jag behöver väl inte påpeka hur vår andning påverkas när vi är kära, förälskade. Har ni tänkt på hur ni upplever det om er kära partner visar med sin andhämtning att han reagerar på er rent sexuellt. Vi blir påverkade genom att öka vår egen andhämtning. 

Har ni någon situation där ni är medveten om er andning och att den är av stor betydelse i den stunden. Berätta! 

2 kommentarer:

Fröken Hulda sa...

Behöver bli mer medveten om den men har den senaste tiden blivit bättre. Det är dock inte så självklart som det låter utan det handlar om träning. Drömmer om 3 dagars arbetsvecka och mer tid för mig själv... och jag får fortsätta drömma

MyStory sa...

Jag tänker ofta på hur jag andas och märker direkt att andningen vill bli mer ytlig när jag blir stressad. Då gäller det att påminna sig själv om att andas djupt och lugnt. Jag har både läst om och försöker praktisera meditation, yoga och mindfulness. Andningen är grundläggande och viktigare än många tror. Grattis till alla dina besökare på bloggen!