onsdag 7 mars 2012

Idag Vill Jag ...
.. skriva om GLÄDJE. Jag känner glädje när solen lyser in genom mina köksfönster idag. Jag praktiserar dagligen detta fenomen att le och säga hej till de människor jag möter och det ger alltid ett leende tillbaka. Glädje och leenden smittar. Just nu har jag en stor önskan om att gå ut och sträck upp armarna i skyn och bara omfamna hela världen. Varför? För ingen anledning alls eller för alla tänkbara anledningar. :D Kan tyckas konstigt att jag har denna glädje i mig eftersom jag är i slutskedet av en magsjuka. Men kanske just därför att glädjen är så stor. Den är nästan över, jag lever och jag mår ganska bra. Är inte det anledning nog att känna stor glädje.

Jag frågade en vän vad glädje är för honom och han svarade "- Allt jag bestämmer mig för" 
Det är ju så sant! Allt jag bestämmer mig för att göra kommer ju automatiskt att ge mig glädje. Annars skulle jag inte välja att göra det.

Så här står det i Wikipedia om glädje:
"Glädje är ett känslotillstånd av tillfredsställdhet. När man är glad är man lycklig eller road, det är en positiv känsla. Människor uttrycker ofta glädje genom att le. Att välja glädje är möjligt. Ju mer medveten du blir desto lättare kan du skapa glädje i tillvaron. Du kan påverka ditt ego genom att ge och hjälpa. Det ger glädje. Enligt svenska glädjeforskare är givandet till ens omgivning en stark anledning till glädje."

Visst är det med stor glädje vi ger till andra människor. Det ger en stor tillfredställelse att få glädja andra. Men idag har jag fått rådet av Maria Helander att ta hand om mig själv. Omsorg och omtanke om mig själv på samma sätt som jag ger mitt barn när han/hon är sjuk eller av någon annan anledning behöver min kärlek. Ger ni er samma omsorg som ni ger till de som behöver runt omkring er? Läs Marias inlägg idag. Är inte det glädje så säg, att få ge mig omsorg idag. Ta hand om mig genom att ge mig en värmande kopp te, en gosig filt och ge mig en skön vilostund.

Ahhh, idag är det skönt att leva.6 kommentarer:

Fröken Hulda sa...

Självklart är det glädje att ta hand om sig själv. Det har jag blivit bättre på. Mycket egentid är glädje för mig men det innebär inte att jag väljer bort umgänge med andra

Önskar dig en glädjefylld dag

Malou Thorman sa...

Visst är det härligt när den känslan bara sprider sig i kroppen? Bara sådär från ingenstans kommer det en känsla av ren glädje..

Njut..säger jag..bara njut..

Kramar till dig..

MyStory sa...

Det där med att le mot andra praktiserar jag varje dag. Man får ofta tillbaka det man ger både när det gäller vänlighet och leenden :-) Önskar dig en fin kväll!
Kram

messan sa...

Glädje är det bästa som finns ju mer man ger till andra desto mer får man tillbaka:). Att känna glädje är så tillfredställande. Jag har också haft mycket glädje idag...det är härligt att leva:).
Varma kramar till dig

Ankii Nilsson sa...

Glädje är källan till allt positivt:)
Idag har jag gett mig själv en egen dag - - med mig själv i centrum, de e gutt!!

Kul du hittade mig o deltog i min tävling. Kila in får du se vem som vann:)

Kramiz Ankii

Vida sa...

Kay Pollacks kan jag välja glädje nu bär jag med mig.. och ibland byter jag ut ordet mot frid, lycka, stolthet, mod... men att hitta den stillsamma glädjen eller den stormande glädjen och uppmärksamma den är stort.

Tack också för tipset om inlägget som Maria skrivit, det var mycket klokt att hämta.

Ha en fin dag!

/Liv