tisdag 14 februari 2012

Lycka?


Igår ställde Lycka-sidan på fb frågan; "Kan man var lycklig även när man är ensam?" Den frågan kom mig osökt att tänka på om jag är lycklig? Vissa stunder är jag lycklig, som till exempel när jag får naturupplevelser och i dessa stunder är jag ensam i mitt lyckorus. Om jag har sällskap så kan faktiskt inte den personen uppleva mitt lyckorus över stunden, den kan berika den genom sin närvaro, men inte känna den känsla som jag känner över stunden för den är individuell. Kanske känner personen också en lyckokänsla, för den njuter precis som jag av det som finns omkring och tar in det intrycket och kanske uppskattar personen att dela stunden med mig. Men det finns ingen garanti om att den upplever samma som jag, den kanske håller på med "måsten" och "att göra listor" i sitt huvud och missar hela upplevelsen. Alltså är stunden av lycka individuell och kan inte delas. 

Men kan man vara lycklig även när man är ensam? Ja, är mitt svar om den är självvald. Om den är påtvingad är det nog svårt att känna lycka. Jag väljer ensamheten många gånger och uppskattar den, men lika många gånger finns en längtan efter tvåsamhet. Jag förstår att om jag skulle ha tvåsamhet så skulle inte det innebära att jag kände konstant lycka, nej så navi är jag inte. Men längtan om en delad kärlek består. Det gör att jag har dagar som denna. När det gnager i hjärtat om en längtan så stor om kärlek, gemenskap och en samhörighet med någon. Gnagandet skapar ett stort hål av tomhet. 

På köpet är det alla hjärtans dag idag.. vad är det för något? Kommersiellt trams skulle jag vilja säga. Att säga till någon som betyder något för mig, kan och bör man göra vilken dag som helst på året. Detta att kommersen får chansen att öka sina vinster förstärker bara de ensammas känsla om att de inte tillhör den värld där man delar en gemenskap och kärlek. Usch, säger jag om detta. 

Men om man älskar sig själv är man då rustad för att stå emot detta? Hjälper kärleken till sig själv att övervinna längtan om tvåsamhet? Det är min fråga som gnager... Känner jag så här för att jag inte älskar mig själv tillräckligt mycket... hittar jag inte tvåsamheten för att jag inte älskar mig själv tillräckligt? 

Man läser på många sidor och i böcker att ge kärlek så kommer den tillbaka till dig... jag vet inte... jag tycker att jag ger och ger ... men inte kommer det något tillbaka? Ibland kan det bli lite mycket av allt om att älska sig själv, attraktionskraften, det som du fokuserar på kommer till dig och allt annat. 

Maria Helander skriver idag "Vågar du känna förväntan?" Förväntan om att andra ska visa omtanke och kärlek om mig är lite farlig anser jag, blir ofta besviken. Jag jobbar dagligen med att inte ha förväntan från andra. Förväntan om att jag en dag ska känna mig tillräckligt självständig och älska mig precis som jag är så jag kan vara lycklig i min självsamhet. Ja, den förväntan törs jag ha. Maria Helander ger också ett härligt tips som man kan ge till gåva till någon istället för presenter som kostar. Jag tänkte ge den gåvan till mig själv idag. 

"Skriv svaret på dessa tre frågor, så har du gjort en kärleksförklaring till den som betyder mycket för dig.
1. Du gjorde mig glad när…
2. Dessa saker och sidor hos dig själv bör du vara stolt över…
3. Dina tre bästa egenskaper är…"

Kära Marie-Louise
Jag gjorde mig glad när jag kokade kaffe och dukade fram till mig i morse och att jag har köpt en tavla till mig själv av Livskraft som beskriven en änglakvinna som sitter i soffan och texten lyder: "Här sitter jag och duger!" Den är klockren för mig! Emma har målat en serie som heter"Anti-jantelag kvinnor" Bör ses! Jag har länkat vid Livskraft ovan. 

Jag är stolt över att jag är en snäll, omtänksam person och att jag faktiskt gör mitt bästa för att ta hand om mig själv och ge mig bästa förutsättningarna till att bli frisk. (Här skulle jag kunna skriva andra saker som driven, engagerad, "brinner", effektiv.... men då kommer vi in på yrkesmänniskan och det är dessa egenskaper som gör mig sjuk. Jag jobbar med att jag duger utan prestation så av den anledningen så undviker jag att skriva dessa som positiva) 
Mina tre bästa egenskaper som person är min kreativitet, empati och kärleksfullhet.

Så glad alla hjärtans dag till er alla goa vänner och till mig själv. 
Ta hand om er!
Marie-Louise
4 kommentarer:

Monica sa...

Skickar massor av hjärtan till dig via datorn...känner du dem?
Ha en bra dag och var rädd om dig!
Kram kram kram.

Marie-Louise Nilsson sa...

Jag känner dem min vän. Du får en korg full av kramar och hjärtan tillbaka. Kram kram

Marie sa...

En varm tanke och en stoooor kram vännen.

Ninja sa...

Jag tror att man känner större lycka ensam än tvåsamhet med fel person.....
Men delad glädje är dubbel glädje.....vi är inte skapade för att vandra ensamma på denna jord och vänner kan också göra en lycklig.