Mindfulness


Vad är mindfulness och varför lever jag mitt liv efter det?

 Mindfulness är i korthet ett sätt att leva medvetet här och nu. Att vara i det jag befinner mig i precis nu och uppskatta allt i den stunden med mina sinnen. Mindfulness  berikar livet på ett sätt som jag inte kan beskriva i ord. Men jag kan försöka. Att dricka en kopp kaffe med alla sinnen medverkande genom att dofta, smaka, se och känna kaffets smak, doft och värme gör kaffestunden till något mycket mer än att slänga i sig en kopp kaffe i farten, när kaffet är slut har man nästan inte märkt vad det smakade än mindre njutit av det. Att ge sig den tiden att njuta av en kopp kaffe enligt mindfulness, ger både avkoppling, rogivning och ett sätt att landa. 

Mindfulness kräver övning och om du tränar ofta i vardagliga situationer som när du diskar, städar, äter och duschar eller bara ska samtala med en vän över en fika så kommer detta bli ditt sätt att leva ganska snart.

Andningen är viktig inom mindfulness och man talar om ditt andningsankare. Att hitta in i sin andning och känna hur andetagen rör sig inom dig ut och in gör också att du stannar upp i det du befinner dig i just nu och kan landa. Allt för att minska stressen. Där du känner din andning bäst, just där är ditt andningsankare. Det kan du använda i olika situationer för att föra dig själv till här och nu. Läs mer under andningsankare. 

Inom mindfulness mediterar vi regelbundet. Meditationen är också ett sätt att träna sig i att vara här och nu, accepterar att allt är precis som det ska vara och iaktta hur det känns i kroppen. Vi för snällt och varsamt tillbaka oss själv till vår andning under meditationen, när våra tankar för oss vidare och försvinner i något som ska hända. Läs mer under meditation.

Jag kom i kontakt med mindfulness för två år sedan, sedan dess har jag läst en hel del littertur, gått kurs och övat mig i detta med hjälp av övningar, vissa på cd-skivor. Jag har fått en helt annan inställning till livet, jag ser saker i nuet som gick mig förbi förut. Jag uppskattar det lilla i livet i större utsträckning och jag är mer medveten och använder mina sinnen i större utsträckning idag. Mindfulness hjälper mig att behålla ett lugn och lyssna till min inre röst. 

Förr om åren var jag en speedad forcerad människa som kallades fartdåre ofta. Mina medarbetare hängde ofta inte med mig, jag var väldigt driven och effektiv. Detta gjorde att jag körde slut på mig själv. Idag lever jag i ett lugnare tempo, jag uppskattar att leva livet här och nu istället för att hela tiden vara på språng och se till det som ska hända sen. Idag tar jag dagen som den kommer, jag lägger inte ned energi på sådant som jag inte kan påverka. 

Mindfulness hjälpte mig också att komma vidare i min skilsmässa. Jag satt fast i sorg och ilska, med mindfulness fick jag ett verktyg där jag kunde observera mina tankar, acceptera att jag tänkte det jag tänkte. Att det var helt okej att jag tänkte precis så. Fundera om jag skulle agera på tankarna eller om jag skulle skicka dem vidare. Genom att jag arbetade på detta sätt som kallas SOAS inom mindfulness så fick jag chansen att arbeta med mina tankar istället för att älta dem, frossa i dem och tycka synd om mig själv. Genom detta verktyg tappade tankarna kraften och greppet om mig och jag kom ur min situation, med tiden fylldes min hjärna på med positiva tankar. Idag har jag bearbetat, förlåtit, kommit till insikt om min del i det hela, sörjt och gått vidare.

Att jag under denna vår har upptäckt att jag är en högkänslig personlighetstyp har gett mig mycket svar på frågor jag haft om min barn- och ungdomtid, men också under mina år som utmattad. Men det som också är positivt är att eftersom jag av naturliga skäl i min personlighetstyp tar in mycket med minna sinnen i varje situation så har det för mig varit lätt att ta till mig mindfulness som livsstil. Inte så att jag inte behöver påminna mig om att öva, för det behöver jag likväl som alla andra. Men sättet att vara här och nu och använda mina sinnen går naturlig för mig. 

Under boktips ger jag förslag på olika böcker om mindfulness.

Jag har i dagarna beställt en ny cd.skiva om mindfulness, denna kommer jag skriva om inom kort.

Länkar finns det i mängder, jag länkar till några adresser som jag anser vara bra.

Jag vill gärna tipsa om en blogg som heter mindfulnessmamma, där Hanna skriver om sin vardag som mamma och hur hon använder mindfulness i sin vardag.

mindfulness.se
centrum för mindfulness
meditationsguiden


Övningar bjuder Maria Helander på gratis på hennes sida som ni hittar här.

Här får du en kort meditation av Sofia Singemo 

Mindfulnesscenter bjuder på en 5 minuters meditation som stärker din koncentrationsförmåga och övar dig i att vara här och nu. 


Inga kommentarer: