Verktyg För HSP.areMina verktyg/hjälpmedel till ett harmoniskt och rikt liv som Högkänslig person

Andning - Andningsövningar kan innebära att jag tar en micropaus och bara känner in min andning i en kö, på toaletten, en stund vid skrivbordet eller när jag röjer i köket. 

Om jag behöver lugna ned mig och få ny energi brukar jag andas in fort genom näsan och andas ut långsamt, sedan hålla andan så länge jag kan och sedan upprepa detta en antal gånger.

Mindfulness/Meditation kan vara olika övningar som att lyssna och följa en röst där temat handlar om självkännedom, självtillit, att möta mig själv som liten, att gå in i min innersta trädgård. Men också fria meditationer där jag bara andas och är ett med min andning. Mindfulness innebär ett livsstil där man bejakar nuet och fokuserar på att vara precis där du är och ingen annanstans. Detta går att träna när du vill, som till exempel när du äter, handlar, duschar osv. 

Återhämtning - Förberedelse inför en väldigt aktiv dag, är att ta en lugn dag före och planera in lugna dagar efter för att hämta in mig själv. Återhämtning kan också innebära en 5 minuters paus från en tillställning genom att gå undan en stund för mig själv och gå in i mig själv. Lära mig stänga av och bara låta allt fortgå medan jag är inne i mig själv en stund. Fotografera för att få distans till hela kalaset. Återhämtning är för mig också att vara aktiv i sådant som fyller mig med energi, så som fotografering eller målning. 

Kreativt skapande - Att hitta någon kreativ aktivitet som ger mig vila och energi. I mitt fall fotografering, målning och blogg. Detta ser jag till att regelbundet ge mig för detta fyller på mina energidepåer. 

Ha en dialog med mig själv och min inre röst. Att ha som mål att aldrig gå emot mig själv. Detta är viktigt som HSP.are. Känna in vad jag står för, mina värderingar, vad som är okej för mig, mina gränser, stå upp för mig själv. Säga nej, när det tar emot. 

Att ha kärlek till mig själv – genom att vara min bästa vän. En övning för att hela tiden känna detta kan vara att varje dag känna tacksamhet över mig själv och att jag lever och står här på jorden och att jag är bra precis som jag är. Gå igenom kroppen del för del och känna tacksamhet för varje del för att den göra att jag är den jag är och att kroppen bär mig. tex. "jag känner tacksamhet över mina fötter som gör att jag kan gå och ta mig fram här på jorden" osv.

Ge mig stunder av hänförelse och att njuta av livet – i det stora såväl som i det lilla. Promenader i naturen, sitta vid en sjö, bada, njuta av musik, konst, teater, balett eller opera. Njuta av en kaffe i gott sällskap, en pratstund med en vän. 

Ge mig själv stunder av tystnad. Om du kommer hem till någon där du ska befinna dig några timmar se över ljudkällorna. Kan någon källa begränsas så kan det vara värt att be om hjälp för att avlägsna detta. Se detta om en omsorg om dig själv att inte utsätta dig för många ljud samtidigt. Om du kommer in i ett rum hemma och tv.n står på, ta en fundering om den måste stå på eller bara är ett bakgrundjud. Stäng av! Njut av tystnaden så ofta du kan. 

Att utbyta tankar och funderingar i olika forum för HSP.are. Jag kan tipsa om HSPArena, MOL - moment of life, HSP Sverige, som alla tre är slutna grupper här på fb. Men HSP-Arena är även ett webbforum där du kan registrera dig och ta del av nyheter, forskning, boktips, bloggar, diskussioner av olika slag. 

Att hitta min plats som ger mig stillhet, tystnad och möjlighet att umgås med bara mig själv. Det kan vara fler platser, en i hemmet men också en i naturen där du finner totalt lugn. 

Sätta upp mål, visioner och riktning i mitt liv. Sedan kansek vägen blir krokig, men ta ut en ny riktning då och var din egen kapten. Ingen annan kan leva ditt liv och utnjuta din postivia förmåga du har som högkänslig att leva fullt ut. 

Se till att skratta, bejaka barnasinnet i dig och se till att ge dig närhet och beröring regelbundet. Livet blir roligare om du tillåter dig själv att vara lekfull och barnslig. Lek i vattnet när du badar, gör snöänglar på din promenad och varför inte gå ut när det regnar i regnkläder och stövlar. Gå rakt igenom pölarna som vi gjorde som barn. Tillåt dig att känna dig levande genom att ta av skorna och känna gräset mot fötterna, hoppa och spring och låt håret flyga i vinden. Bejaka ditt inre barn, för det finns där, det kan jag lova. 

Att älska dig själv, din personlighet, dina sinnen, livet och känna glädje i att vara här och nu. När du kommer ut första gången på dagen, stanna upp och dra ett djupt andetag, känn doften och le. Le för livet och du själv ger dig möjlighet att känna livsglädje och använd dina sinnen. Se daggen i gräset, se den första frosten och hur vackert den klär naturen. Låt det regna på din tunga, var lite tokig och njut. Praktiska hjälpmedel i arbete och vardag

Att skapa struktur och rutiner i din vardag, så som sömn, mat, rörelse och egentidsrutiner. Tankekarta med bilder kan hjälpa till här genom att skapa din dag som komma skall. Att göra det varje kväll innan dagen ska komma ger dig en bild av dagen och mycket oro inför sömnen kan bli avhjälpt. 

En praktiskt bra grej är att ha med sig öronproppar. Blir det för stimmigt, sorligt, rörigt in med dem. 

En annan praktiskt sak kan vara att tala med sin chef om sitt behov av lugn och be att få eget arbetsrum, eller en avskild plats att sitta och arbeta på. En fläkt i ett rum kan vara ett ljud som man inte tänker på men som högkänslig kan det ljudet drenera dig på energi. Så se över de "tysta" ljuden på din arbetsplats och hemmet. Att ta som regel att ibland äta i tysthet och inte alltid socialisera på raster

Se över möjligheter till hemarbete just för att vi är så "duktiga" att läsa av stämningar, känslor hos andra, kan hemarbete göra att du avgränsar detta vissa dagar. / © Marie-Louise, Ego Spiro Spero

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej! Jag fick tips av en vän om din blogg och är verkligen glad för det tipset, tycker du har en väldigt fin, inspirerande och intressant blogg! :) Är själv högkänslig och just detta inlägg med tips tycker jag är ypperligt, massor med goda råd som jag absolut ska försöka ta till mig :).

Har också själv en egen blogg, blygamyran.wordpress.com där jag skriver en del om högkänslighet. Ska skriva ett inlägg om din blogg så mina läsare tar sig hit :).

Allt gott till dig! /Helena

Unknown sa...

Tack för din kommentar Helena, jag ska genast gå in och läsa hos dig. Vi måste hjälpas åt att upplysa samhället om att vi finns och att vi är extraordinära i vårt sätt att vara. :) Bara vi tar hand om oss på ett genomtänkt sätt. Kram Marie-Louise