Kroppscanning

Kroppscanning är en metod för att träna sig i att  vara närvarande i nuet och känna in sig själv och sin kropp. Den går utmärkt att göra själv med sin egna tanke, annars finns det skivor man kan lyssna på för att få hjälp att gå igenom kroppen och få hjälp med tanken. 
Scanningen går ut på att känna in del för del i din kropp genom att börja i tårna och sedan vandra del för del upp genom kroppen. Bara känna in vad du känner om det sticker, molvärker eller om du inte känner något alls. Sakta tar du dig igenom varje kroppsdel och låter andningen vara med. När du sedan har gått igenom hela din kropp kan du avsluta med att känna in om du har värk eller ont någonstans. Om du har ont i huvudet till exempel, så kan den här övningen vara nyttig.
Du tänker dig att du andas in genom näsan och ned in i det onda, sedan tänker du dig att du "andas" ut genom det onda. I det här fallet huvudet. Gör sedan tankeexperimentet att du andas in genom huvudet och ut genom huvudet. Upprepa några gånger. Detta hjälper! Jag har gjort detta flera gånger när jag har haft spänningshuvudvärk eller ont i en axel eller något sådant. Att göra en kroppscanning per dag är nyttigt och gärna då i samband med en vila på dagen eller till natten. 

Prova 2 minuters kroppscanning här nedan. 

Inga kommentarer: