Högkänslig Person

 En dag på jobbet eller en heldagsutflykt gör slut på mina energireserver. Jag måste få återhämtning.

Så här kan jag uppleva världen ibland. För mycket intryck gör mig väldigt trött. 

HSP

Ni kommer kanske ihåg att jag skrev för några inlägg sedan att jag ville hitta knappen som gjorde att jag kunde stänga av reflekterandet bara för en stund. Jag har i dag kommit till insikt om något om mig själv som gör att jag kanske måste ha förståelse för att jag är som jag är och att jag aldrig kommer hitta avstängningsknappen. 

Jag har insett att jag är en Högkänslig person (HSP), det är inget märkvärdigt egentligen för tydligen är var femte person det. Men att bli medveten om att jag har ett sådant medfött personlighetsdrag kan göra livet mer begripligt och framför allt jag kan bli mer begriplig för mig själv. 

Kortfattat kan man beskriva denna personlighetstyp som en person som tar in mycket mer synintryck än en person som inte är högkänslig. Det kan belysas på följande sätt. Tänk att hjärnan var en apelsinsorterare och en "normal" person har fem fack i hjärnan att sorterar de olika apelsinerna som trillar in. Då har en högkänslig person 25 fack som den kan sorterar in samma apelsiner. En högkänslig person läser av stämningar i ett rum i hög grad. Vidare bearbetar en sådan person alla information som den tar in på ett djupare plan. Mycket som kanske bara går förbi en "vanlig" person tas även upp av denna personlighet. En högkänslig person tar in fler synintryck i ett rum, händelse, situation än en icke-högkänslig person. Samtidig så blir en högkänslig person väldigt överväldigad över sinnesupplevelser som konst, musik eller en naturupplevelse. En högkänslig person är ljudkänslig och kan må dåligt av oljud eller känna sig uttömd fort av många olika ljudkällor samtidigt. En kommentar som har kastats ut lite i förbi farten, kan fastna hos denna personlighetstyp och relationsavslut kan ligga kvar och gno länge. Oro och rädslor undviks om det går och denna person tycker smärta är obehagligt. Personen i fråga blir utmattad och behöver stor återhämtning eftersom den upplever livet intensivt. När personen är på rätt plats så är den högpresterande, effektiv, kreativ, initiativrik, analytisk och noggrann. Om ni vill göra ett test och se om ni är en sådan personlighetstyp så kan ni hitta det här.  Där finns också mer information om detta. 

Jag fick en aha-upplevelse när jag läste om detta och precis som det står lite överväldigad. Jag har fått en förklaring till varför jag är som jag är. Varför jag blir så utmattad när jag arbetar som lärare. Varför jag känner av stämningar så tydligt både hos elever, kollegor och andra människor runt omkring mig. Varför jag kan bli helt hänförd av ett musikstycke, balett eller konsert. Varför jag alltid har undvikit skräckfilmer och situationer som gör mig rädd. Jag har aldrig förstått tjusningen att bli rädd. Jag förstår däremot varför jag njuter så av naturens skönhet. Varför jag tar saker ganska hårt och bearbetar dem länge. Varför jag upplevs väldigt levande, impulsiv och känslosam. Jag känner verkligen av livet in i varje cell. Jag skrev en gång i en bloggutmaning hos Punctum Salies att mina ledord i livet är att "leva genom mina sinnen" Det blir så tydligt nu varför jag gör det. Jag kan inget annat. heheheh

Jag är en högkänslig person. Det står helt klart för mig. Att jag nu kan bli medveten om detta och dra nytta av denna lärdom är jag helt övertygad om. Detta kan bli en räddningsplanka och livlina för mig. Att acceptera att jag är på ett visst sätt, ta hänsyn till det och utnyttja det till min fördel. Slippa brottas med vissa saker som ljudkänslighet. Det är bättre att acceptera att det  är som det är med vissa saker och hitta ett sätt att leva utifrån det. Att denna personlighetstyp har lätt att bli utbränd, få ångest och depression kommer inte som en överraskning. Men i stora hela var detta en bra upptäckt för mig. Nu har jag, som bara jag gör, beställt en bok om detta. Vad hette den nu då, hahahah.. Det stod det också om att korttidsminne och koncentrationen blir påverkad stort att av man blir så fokuserad på många plan när man gör något och att detta tröttar. Jag får återkomma med boktitel och vad den ger. Nu ska jag landa i denna upptäckt. Boken heter "Drunkna inte i dina känslor" Se mer information under boktips. 
Här hittar du all information som du kan tänka dig om högkänslighet. 

Idag vill jag prata om fördelarna med att vara just högkänslig. Jag tycker det är viktigt att ta fram det som är positivt i att vara som mig och inte bara fokusera på det som jag får lägga ned lite extra tanke och planering för.

En av de positiva delarna med att vara högkänslig, som jag ser det, är min kontakt med mina känslor. Jag tror att många kan uppleva det som jobbigt att antingen vara väldigt glad eller väldigt ledsen. Men det är något som har varit viktigt för mig genom alla år. Jag vill vara känslig. Jag älskar att vara passionerad i det jag gör, trots att det tar på krafterna.

Jag njuter av livet och naturen, ser det vackra i varje växt och kan bli hänförd av en liten blomma, vatten eller djur. Jag behöver tid i naturen,  med min kamera, för att må bra.

Jag älskar tystnad. Jag drar mig till tystnad och ser till att ofta omge mig med tystnad. Jag njuter av det jag upplever i tystnaden.

Jag har väldigt fin kontakt med djur och har alltid haft. Djur betyder också mycket för mig, jag kan sitta med en hundvalp i knät länge länge, och det som är skönast med djur att de förstår mig utan att vi pratar. Inga ord behövs i kontakten med djur, bara närhet, energier och kontakt. Jag minns en gång när jag var inne i en djuraffär.  Jag träffade på en papegoja som satt där i en bur. Jag började närma mig den försiktigt och det slutade med att jag stod där och kliade honom på huvudet som en hund och vi hade en härligt kontakt och närhet en stund. Vi förstod varandra. Personalen berättade att papegojan inte bjöd in vem som helst. Det var en unik kontakt som berörde. Jag tror många högkänsliga känner igen sig just i kontakten med djur. 

Jag har en hög integritet, vilket jag också är stolt över. Jag släpper inte in vem som helst men om jag gör det så släpper jag in ordentligt. Jag blir hängiven och kärleksfull mot mina vänner och partners. Jag låter mig aldrig trampas på, jag känner vart min gräns går och säger Nej, för min egen skull. Det är en av mina bästa egenskaper som jag även försöker lära mina barn. Jag upplever att många högkänsliga har den personligheten. 

Jag är kreativ och konstnärlig, har därmed förmågan att njuta av det som skapas av andra och njuter och vilar i det jag skapar själv. Jag blir lätt hänryckt, av sådant som går andra förbi, till min stora glädje. 

Jag är lätt att underhålla, om man nu ska underhållas, genom små enkla medel. Uppskattar det lilla, som en fin utsikt, en stilla pratstund, en fika, en hand som håller min, en god middag. Mer begär inte jag för att jag ska bli nöjd och belåten. Jag skulle kunna säga att jag är anspråkslös.

Jag är en person som blir engagerad i det jag tar mig för. Jag kan lätt "brinna" för något och på det viset kan jag smitta andra i min entusiasm för en uppgift eller uppdrag. Jag kan upplevas spontan, glad, levnadsglad, sprudlande samtidigt som jag kan vara lugn och harmonisk när det behövs.

Jag läser av och kan lätt känna in en annan människas känslor och mående. Detta kan göra att jag till vis mån anpassar mig till personens önskemål, men aldrig över min egen gräns.

Jag är andlig och får genom det en dimension till i livet. Jag är aldrig ensam och jag kan känna av energier som inte är ”jordliga”. Dessa energier kan vara min vägvisare om jag är uppmärksam. 

Kritiska punkter för högkänsliga:
Mina känslor kan fara iväg med mig i tankar som inte är sanna. Ibland kan det vara arbetsamt att åka upp och ned i livet och inte veta hur den ena eller andra dagen kommer blir.

Om någon inte tar mig på allvar eller inte tar hänsyn till min inre gräns och klampar på utan att vara inbjuden sårar mig och jag far väldigt illa av det. Vilket leder till att jag får arbeta mycket och länge med att förlåta och komma vidare.

Mitt engagemang finner inga gränser vilket leder till att jag bränner ut mina resurser och jag blir utmattad.

Jag gillar att organisera, leda och gå i förtrupp för nya projekt, men jag blir lätt uttråkad av rutiner.

Förmågan att läsa av andras mående gör att jag också kan "smittas" av andras olycka och ta på mig den som om den var min egen.

Jag tar in så mycket intryck som bearbetas på djupet så jag blir utmattad.

Ovan nämnda punkter kan verka effektivt i min omsorg om mig själv. Om jag är medveten om att jag engagerar mig för mycket. Att jag ”brinner” så kan jag motverka detta genom att medvetet ge mig regelbunden återhämtning. På detta sätt skapar jag verktyg. 
/ © Marie-Louise, Ego Spiro Spero


6 kommentarer:

Anonym sa...

Ååå jag är också lärare och har nyss läst boken drunkna inte i dina känslor. Det är som att jag skrivit det du skriver för det är exakt exakt så jag känner och är som person! Härligt att läsa! Tack! / Matilda

Ann sa...

Intressant

Carita Liljendahl sa...

Jag har kommit underfund med att jag också är en högkänslig person. Nu ska jag ändå göra testet för ett sådant har jag inte sett förr.

Sarah Nilsson sa...

Vad glad jag blir över att du skriver och framhäver de positiva dragen med att vara känslig. Det är något som jag själv brinner massor för och håller därför på att ta fram en teaterföreställning om det. Besök gärna min blogg och kolla in mitt arbete om du har lust!

min tekopp sa...

Jag har precis kommit över ämnet och insett att även jag har till denna personlighet. Allt det du beskriver stämmer in även på mig. Känns otroligt skönt på någotvis!

Tack för ditt inlägg!

monsterasbedandbreakfast sa...

Bra skrivet, känner igen mig i allt :) Vill passa på att tipsa om boken Den högkänsliga människan - Konsten att må bra i en överväldigande värld, av Elaine N. Aron. Den innehåller ny forskning på området HSP, mycket djup och bredd.