måndag 23 januari 2012

Tystnad
Wikipedia skriver så här om tystnad:
Tystnad är en relativ eller total frånvaro av ljud. Omgivningar där ljudnivån inte överstiger 20 decibel betraktas som tysta.
I många kulturer använder människor tystnad för att visa sin vördnad och respekt för något. En tyst minut hålls ibland efter olyckor, vid minneshållande eller vid begravningar av offentliga personer.

Wikipedia skriver så här om Retreat:

Retreat [retri:t] är ett från engelskan hämtat uttryck som oöversatt och i begränsad betydelse används i kristet-religiösa sammanhang. Innebörden (som verb) är att dra sig tillbaka i stillhet, för en eller flera dagar. Kan även som substantiv betyda plats eller lokal för sådant tillbakadragande.
Promenader under tystnad brukar vara ett vanligt förekommande inslag i retreater. Syftet är att deltagarna under tystnad och stillhet skall få tid till fördjupning och eftertanke. Ett svenskt retreatcenter är S:t Davidsgården i Rättvik.
Även konfessionslösa retreat-lokaler kan som personalvårdande åtgärd inrättas på allmänna platser, på arbetsplatser o.s.v. för ostörd meditation eller enskild andakt.
Ordet retreat används också av olika hälsoanläggningar där man tar emot gäster som behöver komma bort från vardagen och ta en "time-out" från stress och ett alltför hetsigt leverne.

Krönikörer skriver om tystnad
Är det verkligen mer tystnad vi behöver, frågar sig Martin Ezpeleta
Därför är tystnaden nödvändig, menar Ann Heberheim

Varför vill jag skriva om tystnad idag då? Jo, för genom min utmattning så är jag högst ljudkänslig. Efter  en kort stund med samtal med flera parter inblandade är min hjärna trött och behöver ett retreat. Jag kan då dra mig undan genom att gå på toaletten eller dra mig in i mig själv och bestämma mig för att halvlyssna på samtalets som pågår. Jag är också ljudkänslig för barnljud, buller och musik vid vissa tillfällen. Detta gör det ganska omöjligt för mig att gå ut till olika samlingslokaler som pub eller krog för att där möta ett socialsammanhang. Ljudnivån sätter gränser för mitt sociala liv. 

Men tycker jag inte om ljud? Jo, absolut gör jag det. Rogivande musik i bakgrunden kan jag njuta länge av under min dag. Naturljud som fågelkvitter och en bäck som porlar är underverk för mitt öra. 

Vad betyder tystnaden för mig? För mig är tystnad medicin för själen och därmed även för min fysiska hälsa. Att stänga av allt ljud, då hörs bara klockan hemma hos mig, tända några ljus och lägga mig under en filt är som bomull. Jag är inte rädd för mina tankar och reflektioner som startar i och med att utrymme ges men jag kan också ge mig möjlighet att meditera och därför kan inte tankarna i det momenten spela ut sitt fulla register. Tankarna får vänta på sin tur så att säga. Jag tycker det är väldigt viktigt med tystnad och att känna en glädje i att umgås med sig själv under tystnad. Jag anser också att det finns ingen härligare känsla att umgås med den som står mig närmast under tystnad. Känna in den andra personen under tystnad, njuta av tystnaden tillsammans. Då behövs inga ord. Känna närheten, tryggheten och kärleken till den andra människan genom tystnad. Det är en STOR stund. Den ska man inte sky av rädsla för tystnaden och stillheten som kommer av tystnaden. 
Så jag uppmanar Er mina läsare att ni i kväll ger Er själva en stund av tystnad och att bara umgås med er själv en stund. Kanske rent av göra det tillsammans med Er partner/livskamrat. 
Kram på Er! 


Dagens citat:
"Det enda som har makt att överdöva världens larm är tystnad."
"En vän är någon man delar sin tystnad med."

8 kommentarer:

Monica sa...

Det bästa sättet att tacka för en underbar stund är att njuta av den!
Hoppas din dag varit bra! Tänker på dig!
Kram & vink från mig.

Ninja sa...

Jag ska ta ett bad.....då varvar jag ned. Kanske tänder jag ett par ljus också. Det får bli min stund om en stund.....

Marie-Louise Nilsson sa...

Trevligt Ninja, njuta av stunden. kram

Marie-Louise Nilsson sa...

Har haft en bra dag, hoppas du har haft det också. Kram. Tänker på dig också.

Ninja sa...

Japp, det är min design på ljusstakarna. Sånt jag roar mig med på jobbet ibland :)

Marie-Louise Nilsson sa...

underbart fina ! Ha en bra dag Kram

Marie sa...

Heeeeej M-L!!!! Åh så roligt att ``se`` dig igen.
Du har så rätt, vi kan inte ändra andra. Men sitt förhållningssätt till andra är ett bra knep att ta till då avundsjuka missunsamma människor försöker krypa in under ens skinn. Jag lyckas bra och tror madamen i fråga bara blir ännu mer frustrerad och irriterad. Det glädjer mig ;-))))

Kul att börja följa varandra igen. Kommerskriva mer framöver men just nu pockar lite annat på så jag hör av mig. Kram.

Marie-Louise Nilsson sa...

Ååå, vad roligt att höra av dig Mie. kram på dig