söndag 26 augusti 2012

Nytta Med Struktur

Struktur är viktigt för att ha något att hålla sig till som högkänslig. Rutiner som gör att vardagen rullar på utan att allt behöver innebära massa energiutflöde. Vissa saker bör gå på rutin, hur tråkigt det en låter. Jag har inga rutiner och struktur just nu och har inte haft under min sjukdomstid. Under lång tid medan jag arbetade hade jag inte heller rutiner mer än att komma till jobbet och göra det jag skulle. 

Detta försöker jag ändra på väldigt sakta nu. Jag vet allt jag ska göra för att ge mig ett rikt liv, jag har alla verktyg, det inser jag när jag skriver min bok. Men jag har inte byggt upp rutiner kring dessa. Det ska jag göra så sakteliga under hösten. 

Första steget; min medvetna andning - där är jag hemma.
Andra steget; regelbunden träning - det jobbar jag med och det börjar kännas bra.

Framtida steg:
Tredje steget; regelbundna måltider
Fjärde steget; dagsrutin, med bäddning och plock osv.
Femte steget; veckorutiner kring städning och handling
Sjätte steget; egentid med meditation varje dag

Bara för att jag har skrivit upp dessa nu innebär inte det att jag ska fixa det här på en vecka, nej det är långsiktiga mål men ändå målmedvetna. Jag vet att jag kommer må mycket bättre om jag får rutin på detta och jag kommer kunna lägga in återhämtningspausar efter mina rutiner. Det som har bråkat med mig förut är att jag har känt stort misslyckande över att jag inte fixat detta och allt på en gång. Lagt mycket fördömande över mig och straffat mig genom att inte orka som alla andra. Idag vet jag bättre, jag vet varför jag inte orkar som andra, varför jag behöver mycket egentid och pausar. Men som det är nu kan jag inte lägga in några pausar, för jag har bara pausar hela dagarna. Jag sitter fast i ett inget-göra-alls. Så nu blir det ett bättre jag så sakteliga fram över, med start med regelbunden träning. 

Ta hand om er och glöm inte att Andas


6 kommentarer:

LyckligaPraliner sa...

Jag vet fler som suttit fast i inget-göra-alls. Det var väldigt jobbigt för dem. Men det ordnade upp sig :)

Jag vill ha struktur och rutiner. Fast det mesta löser sig nog andå på det viset då vi har barn med läxor och aktiviteter. Jag och min sambo jobbar många kvällar och olika kvällar så det är ofta någon av oss borta. Vi måste ha koll på saker och ting.

Mat är viktigt. Det sköter jag även när jag är ensam hemma som till lunch t.ex. Ibland slarvar jag förstås. Man är ju inte mer än människa ;)

Vissa saker är jag extra noga med att det sköts och vissa saker kan jag ta lättare på. Ingen kontrollfreak är jag dock. Men jag gillar ordning och reda.

Pratade faktiskt med en kompis idag om sånt här. Jag berättade för henne att nu himlars ska det bli ordning och reda med skåpen hemma hos oss. Jag blir GALEN av att det ramlar ut något när man ska ta något annat! Vi har ett stort skåp som är precis så. Ett skåp vi ofta måsta ta grejer ur. Nej, slut med det strax. varför ska jag måsta bli arg i onödan liksom när det egentligen är ganska lätt åtgärdat.

Det låter så spännande med bok och jag är intresserad av hur du bär dig åt med skrivandet och det som hör till. Hur man gör menar jag :)

Kram Ann-Louise


Vida sa...

Struktur och rutiner är så oerhört viktigt i livet.. när jag var yngre tyckte jag att det var tråkiga ord.. numera är det väldigt viktiga för mitt välbefinnande..

Kramen

En Vacker Vardag ♥ sa...

Jag gillar rutiner och mår bra utav det.Mannen kallar mig skalman, med min mat och sovklocka.Men sen får det inte vara för inrutat med allt för då kan jag tröttna!!! Ja det är en balans.Det som är svårast att hålla fast vid är att handla och städa efter en viss veckodag, känns alltid som det faller hos oss, fast jag vet att allt skulle bli enklare. Mat och sovtider är jag som en klocka.Och min yoga/meditation har blivit som att borsta tänderna.

Nu är det dax att säga godnatt för mig.

Kram Lotta

badtant.bloggo.nu sa...

Du är ju så klok. Så snart så kommer du ha uppnått dina mål. Man ska inte stressa. Du har ju kommit en bra bit på väg, verkar det som. Heja på.

Ninja sa...

Det låter jättebra, gillar dina steg mot struktur. Man måste ha struktur för att kunna njuta av att bryta den vid tex semester :)

MyStory sa...

Jag delar din uppfattning om vikten av struktur och rutiner. Att skapa bra rutiner som funkar för en är inte gjort i en handvändning. Men all förändring börjar med en tanke :-)
Kram