fredag 21 december 2012

Rädsla Bland Våra BarnIdag går mina tankar lite extra till alla barn som inte har goda hemförhållanden. När många av barnen och ungdomarna har gått med glädje och förväntat på den stundande ledigheten och att få fira jul med gemenskap  mat och julklappar så har dessa barn gått en längre tid med en oro i sin kropp. En oro om hur denna jul kommer te sig. Hur kommer föräldrarna sköta sig? Kommer det bli bra eller kommer det bli att skydda sig från slag och hårda ord?  Kommer föräldrarna vara nyktra, kommer det finnas mat? Vad ska de säga när kompisarna frågar vad de fått för julklappar? För dessa barn kan en julklapp vara att överleva julhelgen något så när helskinnad i sitt inre. 

Av erfarenhet som lärare i skolans värld så vet jag att dessa barn finns och av dessa barn finns det ett fåtal som söker upp en vuxen i skolans värld som de delar sin oro med. Men långt i från alla gör det. Jag tänker på dessa barn idag. Det ska inte finnas en enda unge som ska behöva ha det så när hela världen gläds åt dagarna som kommer. När tv och samhället sprutar ut reklam om dyra statusprylar som ska slås in i julklapp. De barnen ska värja sig i detta och fundera kring deras livslott. Det tragiska i detta är att de ofta försvarar sina föräldrar in i det längsta och alldeles för många gånger vänder de sin tillvara mot sig själva. Att de på något vis inte är värd bättre. Precis på samma sätt som kvinnor/män som blir misshandlade av sin partner. 

Jag fasar över tanken att när nu barnen blir lediga från skolan så finns där en grupp barn som är rädda. Jag tänker på dem idag. 

Ta hand om er och kom ihåg att Andas

8 kommentarer:

LyckligaPraliner sa...

Åhh ja du har läst mina tankar och vad jag pratat om i veckan!!! Tack för att du skriver om det!

Det finns så många många barn som har det precis som du beskriver det. Härom dagen sa jag till min sambo, en av många gånger, att tänk om man kunde hjälpa de barnen, ge dem ett fristad över julen men hur skulle det gå till funderar jag. Vem av de barnen/syskonen lämnar sitt hem o föräldrar än hur hemskt de har det över julen. Frivilligt menar jag. Barn som lever i det känner ju ändå att de ska stanna hos stackars mamma, stackars pappa än fast de ligger stupfulla i soffan eller bråkar. Även fast de kanske inte bråkar eller super kan det ju finnas många andra obehagliga saker. Men mamma är ändå mamma eller pappa är ju ändå pappa. Ja du vet ju precis hur det fungerar.

Och resten av året då?...

Kram Ann-Louise

Marie-Louise Nilsson sa...

Jo, Ann-Louise detta finns med dem dag som natt året om. Men för dessa barn är just loven värt för de har sin frizon och trygghet i skolan. Vuxna som förhoppningsvis ser dem och lyssnar på. En gemenskap i klassen där de oftast bara får vare en elev av flera. Det syns inte utanpå vad de lever med i hemmet. De får ett lagat mat varje dag det är skoldag, vilket kanske är det som gör att de är mätta den dagen. Så när andra barn längtar till ledighet, så längtar dessa barn till vardagen med skolan. Här blir skolan något mer än bara ett ställa att lära sig saker. För dessa barn blir skolan en trygg plats att vara på utan att vara på sin vakt hela tiden och för en liten stund får de vara som alla andra. kram Ann-Louise och visst vill man göra skillnad för dessa barn. Men ibland måste vi påminna oss att det är precis det vi lärare gör när vi har en helt vanlig lektion en helt vanlig vardag.

Marie-Louise Nilsson sa...

Värst ska det ju stå

LyckligaPraliner sa...

Ja visst är det så. Jag vet flera barn som lever med det. Skolan kan verkligen vara en räddade plats för många. Lika som i förskolan. Men det är många timmar utanför skolan och inte bara då det är lov. I den kommun jag bor söker de väldigt många familjehem men få som ställer upp. Få som känner att de kan det. Önskar att dessa barn kunde få bli mätta och känna trygghet på sin fritid också. Få sova i lugn och ro utan att bli väckta av bråk och skrik. Alla barn borde få det. Men så är det ju inte och det är så ledsamt.

Ann-Louise

Vida sa...

Vilket klokt inlägg.. jag träffar ju många av de där barnen i vuxen ålder.. för vilka julen är förknippad med elände, rädsla och besvikelse... där en lång helg blir en jobbig helg.. och där de fortfarande än idag bara vill hoppa över helgen.. även de som haft bra jular kan vilja göra detsamma.

Inga pengar att köpa klappar för, mår man psykiskt dåligt kan det vara tufft med en jul där man förväntas vara glad och delta.. ibland pratas det för lite om det och det finns för få alternativa firanden.. men kanske blir det mer i framtiden.

TACK för inlägget och en önskan om en fin jul på det sätt du önskar.

Herr Nilssons Fru sa...

❤God Jul till Dig ❤
Kramiz

En Vacker Vardag ♥ sa...

Jag har själv växt upp med jular med för mycket alkohol.Förväntningar byttes mot rädsla.Så julen hör inte till min favorittid.Jag kommer aldrig förstå den hets och att det ska vara så materiellt. Jag vill bara ha lugn och ro och jag landar mer för varje år i min egen trygghet om vad julen betyder för mig.

Kram Lotta

jeanette sandelin sa...

Likaså det alldeles för långa sommarlovet!