tisdag 3 april 2012

Omtanke Till Sig Själv


Hur och varför ska man ge sig själv omtanke?
Jag har under mina år i livet haft väldigt svårt att visa mig omtanke. Jag har varit den första att kritisera mig själv, talat om för mig själv att jag inte duger, ställt störst krav på mig själv. Vid motgångar talat om att det var precis det här som skulle hända för jag är inte värd bättre. Detta för givetvis inte med sig något gott vare sig till mig som person eller till min omgivning. Detta leder till att jag inte mår bra och det får omgivningen och jag själv skörda.

Vad kan jag då vinna genom att visa mig omtanke.
Det jag har lärt mig är att om jag tycker om mig själv så är jag också kärleksfull mot min omgivning. Om jag mår bra så mår min omgivning bra. Om jag tar hand om mig själv så blir jag balanserad och harmonisk och därför får inte negativa tankar plats.

Hur kan jag ge mig själv omtanke? 
Genom att dagligen ge mig själv nyttig näring, rörelse, vila, andning och något som jag trivs med och tycker är roligt. Detta ser givetvis olika ut för olika personer men att dagligen ge sig denna rutin ger så mycket tillbaka så det borde skrivas ut på recept. Jag tror mer på detta en alla antidepresiva mediciner i hela världen. Jag äter själv just nu. Men det har inte hjälpt mig lika mycket som jag har märkt att denna struktur har gett mig bara på några få veckor.

Hur ska man få in detta i ett dagligt hetsigt liv?
jag här sjukskriven, så det är inte konstigt att jag hinner.  Nyttig näring måste vi ha hur vi än lever våra liv. Regelbundenheten är bra och av lika stor vikt som att träna din kropp. 5-6 mål om dagen är bara av godo. Om det skulle vara så att du känner att du inte har tid med rast och mellanmål på fm och em, då har du en situation som du behöver tänka om kring. Alla behöver vi en rast till återhämtning.
Rörelse behöver inte ta så lång tid, och det du vinner på att styra om strukturen hemma så du får en stund för dig själv till rörelse vinner hela familjen på.
Andas kan man göra när man kör bil, står i kö, diskar, duschar eller precis innan du somnar. Ta för vana att iaktta din andning och ge dig själv komplimanger för alla delar på din kropp. Kan också ingå lite tacksamhetstankar om vad du är glad för i ditt liv.
Att ge sig själv en stund av egentid är det största problemet i en stressig tillvaro och att man ska prioritera sig själv och något man själv uppskattar att gör är oftast det första man prioriterar bort när tiden inte räcker till. Men vad du har att vinna om du skulle ta dig den tiden och tillsammans med din livspartner om du har någon  se till att ni båda får den tiden går egentligen inte att beskriva i ord. Det måste upplevas!

Ta emot omgivningens hejar rop!
Detta att visa omtanke till sig själv är en kärlekshandling till dig själv och ditt liv. Du kan bara vinna på detta och din omgivning kommer märka skillnaden. Det gör också att du har lättare att ta emot kärlek och omtanke från din omgivning. Hur vana är vi inte att förminska oss själv genom att avfärda komplimanger och heja rop från omgivningen? Att träna på att ta emot är också en omtanke om dig själv och en respektfull handling till den som ger dig komplimangen.


Denna fras "Du kan inte älska någon annan om du inte älskar dig själv" kan tyckas klyschig men den är dessvärre sann.

Så mina kära, visa omtanke om er själva idag och andas. 

2 kommentarer:

Ninja sa...

Jag har blivit bättre på att ge mig egen tid med ålderns rätt...

Vida sa...

Ett inlägg som går rakt in, så sant, så sant...

kramar och glad påsk igen

/Liv