måndag 12 mars 2012

Vad Fyller Du Din Burk Med?
Jag kom ihåg en gång då jag kom in i min kollegas klassrum och fick se hur hon höll på att fylla en burk med stenar, grus, sand och vatten. Eleverna satt tysta och lyssnade till hennes berättelse om hur vi fyller vårt liv med olika ingredienser som är av olika stor vikt hos var och en av oss. Jag blev stående i dörren och lyssna. Hon, min kollega och dessutom en kär vän, ville göra en bild för eleverna om deras liv, och vad skolan kom in i deras liv. Hur de skulle prioritera. Detta inslag i undervisningen kom eleverna tillbaka till många gånger och reflekterade över. Skolan var inte allt och det viktigaste men de skulle prioritera den i lagom portioner precis som nöjen och vila. (Bör nämnas att vi hade just vid detta tillfälle många studiemotiverade elever som hade höga krav på sig själva och därför satt ohälsosamt mycket med skolarbete)

Idag stötte jag på historien igen hos Richard och jag vill dela med mig av den till Er.

Vad fyller ni era burkar med?Detta inlägg har jag lånat från Richard hos Vardagsbetraktelser;


En Majonäsburk och två koppar kaffe


När saker och ting i Ditt liv nästan har blivit för mycket för Dig att hantera, när dygnets 24 timmar inte känns nog, kom ihåg majonnäsburken och två koppar kaffe:


En professor stod inför sina filosofistudenter med några föremål på bordet framför sig. När lektionen började lyfte han under tystnad upp en mycket stor och tom majonnäsburk av glas och började fylla den upp till kanten med golfbollar. Han frågade sedan sina studenter om burken var full. Studenterna samtyckte till att den var det.


Då lyfte professorn upp en ask med småsten och hällde dem i burken. Han skakade den lätt. Småstenarna rullade ner i tomrummen mellan golfbollarna. Återigen frågade han studenterna om burken var full. De höll med om att den var det. Därefter lyfte professorn upp en ask med sand och hällde sanden i burken. Naturligtvis fyllde sanden upp resten av tomrummen. Han frågade ännu en gång om burken var full. Studenterna svarade med ett enhälligt ”ja”.


Då lyfte professorn fram två koppar kaffe som stått under bordet och hällde hela deras innehåll i burken, vilket effektivt fyllde upp det återstående tomrum som kunde finnas kvar mellan sandkornen. Studenterna skrattade.


”Nu”, sa professorn medan skratten klingade ut, ”vill jag att ni påminns om att den här burken representerar ert liv. Golfbollarna representerar de viktiga sakerna. Familj, barn, hälsa och annat som ligger passionerat i ert hjärta. Sådant som – om allt annat gick förlorat och bara dessa återstod – ändå skulle uppfylla och berika ert liv. Småstenarna representerar andra sakerna som betyder något, som ett hem, jobb och bil. Sanden representerar allt annat – småsakerna.


”Om ni lägger sanden i burken först”, fortsatte professorn, ”går det inte att få plats med golfbollarna eller småstenen. Samma sak är det med livet. Om du lägger all tid och energi på småsaker finns det inte plats för det som är viktigt för dig.


Så… var uppmärksam på det som är oumbärligt för din lycka och förnöjsamhet. Umgås med dina barn. Ta med din partner ut på middag. Ägna en omgång till åt det som gör dig passionerad. Tids nog kan du städa huset och annat som är mindre viktigt. Ta hand om ”golfbollarna” först – sakerna som verkligen betyder något. Återställ det som är viktigast i ditt liv. Resten är bara sand.”


En av studenterna räckte upp sin hand och frågade vad kaffet representerar.


Professorn log. ”Jag är glad att du frågar. Kaffet finns med för att visa er; att hur fullt och pressat ert liv än känns, så finns det alltid plats för en fika med en vän.”

8 kommentarer:

LyckligaPraliner sa...

Tack för ännu ett superbt inlägg! Både kul, intressant och igenkännande. Dessa elever var verkligen lyckligt lottade med så kloka lärare. Det blev ju mycket mer lättförståeligt och väckte lust att hänga med på vad som sades när läraren gjorde på det viset. Mera av den varan till alla när det gäller att lära tror jag.

Min burk är lite läckande just nu. Fyller på med sånt som inte rinner ut så lätt.

Kram Ann-Louise

LyckligaPraliner sa...

Sv; Det är just det jag skrev om som är det goda jag fyller på med, det rinner inte ut så lätt. Ibland händer det saker som gör en lite dämpad i tankarna. Allt kan ju inte vara på topp alltid. Jag är lyckligt lottad som får god energi från det och dem jag har hemma.Jag är tacksam över det. Men som sagt, ibland kommer det moln från annat håll. Men strax är de raderade och det känns bra.

Ann-Louise

Susanne sa...

Den där har jag läst förut och den säger så enormt mycket. Den borde sitta framme och göra oss påminda varje dag. Hoppas du kan njuta av vårens ankomst. Kram

LillaTuss sa...

Historien är väl känd och hur sann som helst. Jag försöker fylla min burk med små glädjor... detaljer

Richard - vardagsbetraktelser.se sa...

Jag har den faktsikt på mitt kontor på jobbet. Just för att påminna mig varje dag.
Kram Richard

messan sa...

Jag har den här hemma med :).Min burk är full med positivt tänkande i alla dess former....det får mig att må bra.
Kram

Marie sa...

Hej vännen. Hoppas du fick en fin dag tillsammans med din syster :-) Ett otroligt tänkvärt inlägg!!!!! Blev nyfiken på "Richard" så jag tassade in där och läste............så mkt fina ord och tänkvärda funderingar. Absolut en plats att återkomma till. Tack för "tipset" :-) Ha en fortsatt fin tisdagskväll. Kramar om.

Livskrafter sa...

Den här fantastiska berättelsen om goldbollarna. Den hade jag vid mitt skrivbord innan. jag älskar den och hur den synliggör det som är VIKTIGT
kramkram kram
Emma