söndag 23 juni 2013

Roller Och Lycka

 
Vad är det som gör att vissa människor är lyckliga och inte andra. Är det på grund av djupet och omfattningen av grubbel eller är det att vissa har antagit sig en eller flera roller i livet?
När jag ser mig om i världen så ser jag många olika samhällsroller, så som hushållerskan, mamman, makan, maken, chefen, arbetsledaren, ekonomen, städaren, fästmön, ledaren, följaren, barnet osv. Dessa roller bär med sig en vis rad av sysslor och rutiner som personen som tar en av dessa roller gärna och med fördel kan hålla sig till. Detta ger personen ifråga ett ramverk att förhålla sig till och känna trygghet till. Den vet vad den ska göra i vissa situationer och vid vissa tidpunkter. Tryggt kan det vara att spela den rollen för du behöver aldrig tänka efter eller på något sätt fundera över vad är det för spelregler för stunden. Har du lärt dig spela rollen så kan du tryggt luta dig mot ramverket och spela din roll.
 
Jag ser på världen och mig själv och inser att jag inte spelar några roller och den enda rollen jag har, mammarollen, den spelar jag nog inte särskilt bra. Om man menar att ramverket är likställt med att spela rollen bra. Jag följer inga ramverk och lever därför inte upp till förväntningar av vad en mamma ska vara. Är jag med automatik en dålig mamma då?
- nej, vill jag hävda. Bara för att jag gör på mitt sätt innebär det inte att det är dåligt. Men jag får kanske inte med automatik den bekräftelse som man får om man spelar efter samhällets spelregler.
 
Kan man säga då att de som följer samhällets spelregler för uppstyrda roller är lyckliga?
- nej, det tror jag inte heller. Men jag tror att de har lättare att anpassa sig till att livet har sin gång och att känna  ett visst lugn i att så länge jag följer min rolls spelregler får jag den utdelning som jag förväntar mig och även den bekräftelse som jag räknar med. Det är spelreglerna som kanske ger en viss lyckokänsla genom att jag vet i min påtagna roll vad jag ska göra nästa stund, dag, vecka osv. Jag lever inte i ovisshet.
 
Jag saknar spelregler, roller och därmed utan en automatisk meningsfullhet som också kommer från samhällets ramverk. Jag lever mina dagar i ovisshet och detta ger oro, ångest och ickelycka.
 
För mig är det inte givet att man bör städa varje vecka, gärna till veckoslutet. Storhandla varje vecka. Laga lunch och middag vid givna klockslag och tvätta, stryka, vika i en given följd och på en gång. Jag saknar roller och därmed struktur, meningsfullhet och förväntnigar på mig. Jag blir en ganska osynlig person.
 
Ta hand om er och kom ihåg att andas
 
Kram Marie-Louise

3 kommentarer:

Elisabeth sa...

Ett inlägg som väcker många tankar. Att vara genuin och äkta får gå före att gå in i olika roller. Det är något vi kan tillåta oss själva ju äldre vi blir tror jag. Förväntningar kan kännas som ett fängelse.
Önskar dig en fin sommar!
Många varma hälsningar och en varm kram till dig.
Elisabeth

Vida sa...

Vilket klokt inlägg.. jag undviker många roller, men vet inte om det gör mig osynlig eller att jag sticker ut. Det är nog olika..
I vilket fall som helst, ett inlägg att läsa om för du skriver på ett sätt som får mig att tänka till.
Kramar

Anonym sa...

Dom som spelar roller är INTE lyckliga. Det är en falsk illusion som kommer ikapp om rollen skulle fallera på ngt sätt. Lyckan kan endast nås när man tillåter sig att vara helt äkta (dvs man spelar inte en enda roll). Man är helt sig själv (det är ÄKTA andlighet. Kropp själ tanke i balans ÄR lyckan. Det är paradiset vad som beskrivs i alla religioner.