söndag 21 juli 2013

Att Begränsa Sig Själv

 
Att begränsa sig själv av rädsla för det okända är bekant fenomen för mig. Jag försöker att hålla mig till framtidsutsikter, reflektioner kring för och emot och framför allt vad jag kan vinna på att våga. Jag fundera över vad som är just automatiska tankar hos mig. Dessa dyker upp för att skydda mig från fara. 
 
Men min tankemodell är inställd på att fara, är livsfara, därför basunerar den så hårt och gör att mina steg framåt kan begränsas kraftigt om jag skulle lyssna.Och som jag har lyssnat genom åren, oj oj oj.
 
Jag har lärt mig att så är fallet med mig och det gör att jag har fått visst frirum att utsätta mig för lite smärta och rädsla just för att vinna stort i slutänden. Jag kan förändra och påverka genom medvetenhet om hur jag själv fungerar.
 
Men att hålla andan uppe och siktet klart är svårt alla stunder, lätt faller jag ner i de automatiska tankarna och humöret sänks och jag blir rädd och drar mig inom mig själv. 
Tankar som; 
- Kan verkligen jag?
- Vad händer om? 
 
blir stora orkestrar i mitt huvud och en sådan dag ångrar jag steg jag tagit framåt och backar i min försiktiga dans fram i livet. Men nu har jag en chans att påverka mina automatiska tankar genom att göra om och göra på annat sätt och det ska jag göra trots att jag är livrädd. Att visa mig själv att allt är inte katastrof och dödshot ger mig möjlighet att ta mig ur dessa tankemodeller som har begränsat mig genom livet. Det kan göra mig lite friare, mindre rädd att prova nya saker och riktningar i livet och kanske i förlängningen lyckligare.
 
Ta hand om er och kom ihåg att andas.
 
Kram Marie-Louise 
 

4 kommentarer:

Elisabeth sa...

Jag funderar ofta över varifrån vi får våra begränsningar och vår rädsla. Det är fint att få läsa om din livsresa Marie-Louise. Varm sommarkram till dig./Elisabeth

MyStory sa...

De flesta av oss begränsar nog oss själva mer eller mindre så att vi inte gör det vi vill göra. Tankar som; jag kan inte, jag borde inte är effektiva på att stoppa en. Att vägra låta de tankarna hindra en är inte lätt. Tror att de ofta kommer för att självkänslan inte är vad den borde vara. Inte ska väl "lilla" jag...

thejeanettishway sa...

jag vågade! flytta till annan ort. tacka ja till en lägenhet osedd.

Anonym sa...

Ja de där automatiska tankarna, katastrofkänslan och rädslan är vidriga hinder på livets bana.
Jag läste att istället för personlig utveckling borde man kalla det personlig avveckling - för att få bort allt man byggt upp inom och runt sig under årens lopp.
Önskar dig allt det bästa,
Kram Lina