onsdag 4 september 2013

Tänk Utanför De Förväntade Ramarna
Som högkänslig är man både stark och skör. Det vill säga, vi är otroligt effektiva, drivna, engagerade och produktiva de dagarna som är bra dagar. Men i mellan åt så får vi en dag då vi känner oss små, svaga och sköra. Tänk att vi får en förkylning i sinnet. Vi behöver vila, omsorg om oss själva  och återhämtning. 

Idag är det en sådan dag för mig och jag har i och med att jag börjat arbeta dragit på mig en virus och feber. Jag känner mig liten och skör och det är okej. Jag samtalade med min chef och fick tillåtelse att arbeta hemifrån idag. Där behöver vi alla bli lite bättre på att ta hand om oss själva, skulle jag vilja påstå. Se att det finns oftast möjligheter till förändring så att arbetet kan utföras men kanske på ett annat sätt än det blivit förut. 

Om vi börjar prata om våra behov som högkänslig eller av andra själ och lyssnar till våra egna behov för att vi ska ha möjlighet att fungera så tror jag också att ledning och chefer också kommer få större förståelse. Därmed också vara mer öppen för dialog att hitta andra arbetsformer i olika arbetssituationer. Vi behöver kanske alla lära oss att tänka lite mer utanför boxen. 

Förstå mig rätt, det går inte att sälja kläder hemifrån om det nu råkar vara så att jag är säljare i en butik. Men det är det jag menar med att börja tänka utan för boxen, det kanske finns andra uppgifter du kan göra en dag då du behöver mer tystnad och lugn och ro. Jag vill heller inte att ni ska tro att jag uppmanar er att arbeta trots att ni är sjuka. För det menar jag absolut inte. Det jag menar är att trots att vi är friska så har vi olika energinivå och olika behov av rörelse och aktivitet omkring oss. Därför behöver vi kanske se över möjligheterna om hur vi kan arbeta och framför allt starta den dialogen med vår ledning om detta.

För mig blir det vila, tea, filt och några timmars planeringsarbete och förhoppningsvis kommer jag ge mig den vilan kroppen behöver så den inte blir värre. 

Allt för att värna om vår hälsa. 

Ta hand om er och kom ihåg att andas. 

Kram Marie-Louise

1 kommentar:

Anonym sa...

Åh vad underbart att du kan jobba hemifrån och var borta från jobbet. Det tror jag hade hjälpt många, särskilt de/vi med HSP-drag.
Tack för ett fint och tänkvärt inlägg!
kramar Lina